top of page
Image by Kelly Sikkema
Educational approach_300x.png

כתבות ומאמרים

Babys_1_300x.png
pedagogy_1_300x.png
parents_300x.png
Diapers_1_300x.png
Sleep_1_300x.png

איך לגרום לילדים לישון טוב גם בעיתות משבר?

בימי המלחמה, כמו בעיתות משבר קשים אחרים - ילדים חווים ריגרסיות. אצל חלקם צפות חרדות בעיקר סביב הלילה ולכן הרבה מהם מתקשים להתמסר לשינה טובה. הורים מתלבטים איך כדאי להגיב לזה - האם לאפשר להם לישון איתנו ביחד במיטה, או שצריך להתעקש על גבולות ברורים גם עכשיו? כתבה מורחבת על הנושא, על רקע מלחמת "חרבות ברזל".


איך מרגיעים תינוקות ועוזרים להם להרדם  טוב?
אמבטיה מרגיעה לפני השינה יכולה להשרות רוגע ולהזכיר את התחושה שהייתה ברחם

כיועצת שינה אני מחנכת משפחות לשמירה על איזון בריא וגמיש בין חופש לגבול. כשהדגש הוא על רגיש.

בימים כתיקונם אנחנו נשאף לקדם את ילדינו להרגלי שינה עצמאיים, בהתאם לגילם ולמסוגלותם. לעומת זאת, בעיתות מלחמה ומשברים - חשוב לזכור שהפניות הרגשית של הילדים (ושלנו) מוגבלת מאוד, ובמקרים רבים החרדות מנצחות כל רצון לישון. אנחנו מכירים את זה מחיינו הבוגרים, ועלינו לזכור שאצל הילדים זה לא שונה בהרבה. להפך, אצלם הביטוי לפחדים וחרדות הוא יותר תמים ופחות מסונן משל מבוגר בהרבה מקרים. זו הסיבה שאנחנו נתקלים לאחרונה בהרבה ילדים צעירים שמבקשים מאבא/אמא לישון איתם בחדר, בוכים הרבה כשצריך להיכנס למיטה, מתעוררים מוקדם מדי בבקר, מקיצים הרבה פעמים לאורך הלילה, ופשוט לא ישנים טוב.


זה רק טבעי. צריך לא להילחץ מזה, ולהכיל את זה בחמלה. לא להתעקש על סדרות חינוך כרגע ועל גבולות קשים שישאירו ילד חרד להתמודד לבדו עם החששות.

הדברים נכונים גם לפעוטות ולתינוקות, שלא בקיאים בנסיבות המלחמה, אבל אכן מרגישים שהשגרה השתבשה ושיש מתח בבית.

חשוב להקנות להם אקסטרה בטחון בתקופות כאלה, ומה שעוזר לזה הוא כל מה שמזכירא ת החיים ברחם.


למה הכוונה?


אם תחשבו על זה, בתוך הרחם, כשהיינו עוברים, היינו עטופים בנוזלים חמימים, וקיבלנו כל מה שהיינו צריכים מיד, בלי להמתין, בלי לבקש, ובלי לדחות סיפוקים. היינו שמורים מכל פגע ומוגנים. הכרנו תנודות נעימות שנבעו מהליכתה ותזוזתה של האם, הכרנו קולות עמומים שנבעו מהמים שברחם על תוך אזנינו, התרגלנו למנח עוברי מכונס שסביבו מעטפת של נוזלים נעימים.

אם נצליח את רוב הדברים האלה לחקות גם לאחר שהתינוק נולד - נזכיר לו את התחושות שחש במקום הכי בטוח ומוגן שבילה בו, וכך ירגיש (לא במודע) - בטוח ונינוח גם עכשו.


אז איך עוזרים לתינוקות רכים לישון טוב?


  1. השתמשו ב"רעש לבן" (חפשו בגוגל רעשים כאלה. יש טרקים של שעות שמשמעיים בהם קול מונוטוני של מים זורמים / מכונה פועלת / רוח). הקול הזה ממסך רעשי רקע, ומזכיר את קולות הרחם. נעים להאזין לזה כשרוצים להרדם.

  2. החזיקו בידיים תינוק בוכה ונענעו אותו קלות בעדינות. השתמשו במנשא עוטף ובטיחותי אם התינוק אוהב את זה. העיטוף הזה והתנועה מזכירים את השהות ברחם ולכן הם מרגיעים. כשהתינוק מנמנם השתדלו כבר להעביר אותו לאט לאט ללול כדי שישלים שם את ההרדמה המלאה.

  3. שלבו טקס שינה מרגיע לפני ההשכבה. צרו רצף פעולות קבוע ונעים לפני הכניסה למיטה, שלבו בו עיסוי נעים ולפניו גם מקלחת רגועה וחמימה.

  4. הימנעו מלחשוף את התינוק/פעוט למסכים בשעתיים שלפני השינה. האור הכחול שמקריםן המסך, מבלבל את המוח שלנו, ומשבש את הפרשת המלטונין - חומר שהגוף זקוק לו כדי להשרות שינה.

  5. לתינוקות יונקים בעיקר - אני ממליצה להצמיד חפץ מעבר שספג את ריח אימו, בשעת השינה. הקפידו שיהיה זה חפץ בטיחותי ושלא יהווה ססכנת חנק.

  6. לילדים גדולים יותר - הימנעו ממשקאות מתוקים ומאכלים ממריצים לפני השינה (שוקו, קקאו, וכל מה שמכיל קפאין - נמנה בהם).

  7. אל תשאירו ילד בוכה לבדו בחדר. זה נכון לכל זמן, גם בשגרה, ובעיקר בעיקר בעיתות משבר. לילד בוכה צריך לעזור. אם אתם לא בטוחים איך - דברו איתי ונתאם ייעוץ שינה רגיש ומותאם למקרה שלכם.

  8. פעוט חרד זקוק לביטחון. אם מקל עליו שתציבו פוף בחדרו ותשבו לידו עד שכמעט נרדם - עשו זאת לתקופה. אלה לא ימים רגילים. גלו חמלה כלפיו והעניקו לו תמיכה יתרה אם זקוק לה.


לקריאת הכתבה המלאה שלי על הרגלי שינה בזמן מלחמה, כתבה שהתפרסמה ב"הארץ" בטור שלי "הרהורים וילדים", לחצו כאן.


Comments


דברו איתי

WhatsApp_Gray_300x.png

עקבו אחריי ברשת החברתית

FB_1_300x.png
Instagram_300x.png
bottom of page