top of page
Image by Kelly Sikkema
Educational approach_300x.png

כתבות ומאמרים

Babys_1_300x.png
pedagogy_1_300x.png
parents_300x.png
Diapers_1_300x.png
Sleep_1_300x.png

איך לריב ליד הילדים?

השפעת מריבות בין הורים על ילדיהם – כיצד לנהל קונפליקטים בצורה בריאה


חילוקי דעות הם חלק בלתי נפרד מכל מערכת זוגית, אך כאשר הם מתרחשים בנוכחות ילדים בצורה קשה, ההשלכות עשויות להיות משמעותיות. האם זה נורמלי לריב ליד הילדים? כיצד מריבות משפיעות עליהם לטווח הארוך? מחקרים עדכניים מספקים לנו תובנות חשובות בנושא.

הכתבה המקורית התפרסמה תחילה ב"הארץ" בטור שלי "הרהורים וילדים"


כיצד מריבות משפיעות על ילדים?

מחקרים שנערכו לאורך השנים מדגישים את ההשפעה השלילית של קונפליקטים בלתי פתורים בין הורים על ילדיהם. ילדים שנחשפים למריבות חוזרות או אינטנסיביות עלולים לפתח בעיות רגשיות והתנהגותיות, כגון חרדה, דיכאון, תוקפנות או הימנעות חברתית.

ההשפעה השלילית גוברת כאשר הילדים חשים שהמריבה מהווה איום על יציבות המשפחה, או כאשר הם חשים אחריות על הקונפליקט. במקרים כאלו, רגשות אשמה וחוסר ביטחון עלולים ללוות אותם לאורך חייהם.


הורים רבים וילדה דואגת

גורמים המשפיעים על עוצמת ההשפעה

ישנם מספר גורמים מרכזיים קובעים כיצד הילדים יגיבו לקונפליקטים בין הוריהם:

  1. פרשנות הילד למריבה – האם הוא רואה בה איום?

  2. נגישות רגשית של ההורים – האם ההורים נותרים זמינים ותומכים עבור הילדים, גם לאחר המריבה?

  3. עוצמת ותדירות המריבות – ככל שהן קשות ותדירות יותר, כך השלכותיהן על הילד משמעותיות יותר.


כיצד לנהל מריבות באופן בריא מול ילדים?

מריבות בפני עצמן אינן בהכרח מזיקות ולא ממש ניתן להימנע מכולן. הם חלק ממערכות יחסים. אבל האופן שבו הן מתנהלות והתפקיד שהילדים משחקים בהן - אלה בהחלט צריכים להתנהל באחריות ובשליטה של ההורים. הנה כמה הנחיות לניהול קונפליקטים באופן שאינו פוגע בילדים:


  • צמצום עוצמת הוויכוח – צעקות, האשמות והערות משפילות יוצרות סביבה מאיימת. במקום זאת, נסו לשמור על שיח רגוע ומכבד.

  • פיוס גלוי – אם הילדים עדים למריבה, חשוב להראות להם שגם פתרון אפשרי. ויכוחים שנותרים פתוחים עלולים להשאיר ילדים בתחושת חוסר ודאות. בדרך כלל אנחנו רבים ליד הילדים אבל לא משלימים לידם. הקפידו להראות להם רגעי פיוס כדי שהם ילמדו איך מתגברים על קונפליקט.

  • מניעת מעורבות הילדים – אין לערב ילדים במריבה או לגרום להם לבחור צד, שכן הדבר פוגע בתחושת היציבות שלהם.

  • הימנעות משפה מאיימת – אמירות כמו "אני לא יודע אם נוכל להמשיך יחד", לאזני הילדים, עלולות לערער את תחושת הביטחון של הילד במשפחתו.

  • מודל לחיקוי – ילדים לומדים כיצד להתמודד עם קונפליקטים מתוך צפייה בהוריהם. שיח מכבד, פתרון בעיות בדיאלוג, והבעת רגשות בצורה בריאה ילמדו אותם מיומנויות חשובות לחיים.

  • נושא הריב - בנושאים רווים רגשות, טעונים ועמוקים מדי - חשוב שלא תתווכחו ליד הילדים בכלל. שמרו את השיחות ה"כבדות" האלה לזמן שהם לא בסביבה (גם אם הם בחדר, הם שומעים. שוחחו כשהם לא בבית).


ממכשול ללמידה

כאשר מריבות מתנהלות באופן מכבד, הן יכולות להפוך להזדמנות ללמד ילדים איך להתמודד עם פערים באופן מקדם בעתיד. ניהול מודע ואחראי של חילוקי דעות הוא מפתח ליצירת סביבה בטוחה ומעצימה עבורם.


Comments


דברו איתי

WhatsApp_Gray_300x.png

עקבו אחריי ברשת החברתית

FB_1_300x.png
Instagram_300x.png
bottom of page