top of page
Image by Kelly Sikkema
Educational approach_300x.png

כתבות ומאמרים

Babys_1_300x.png
pedagogy_1_300x.png
parents_300x.png
Diapers_1_300x.png
Sleep_1_300x.png

מיתוסים על ניו-בורן - חלק ב'

אם הצטרף למשפחה שלכם ניו בורן לאחרונה, כנראה שאתם מוצפים בעצות והמלצות מכל עבר. לא כל מה ששומעים נכון, ולפעמים אפילו מיתוסים שמועברים מדור לדור עלולים להטעות. בכתבה הזו, נמשיך להפריך אמונות נפוצות על תינוקות רכים ולעשות לכם סדר.

(הכתבה המקורית התפרסמה ב"הארץ" בטור הקבוע שלי "הרהורים וילדים")


שכיבה על הבטן חיונית להתפתחות - נכון, אבל לא בשינה


אחד המיתוסים הנפוצים ביותר הוא הצורך להשכיב תינוק על הבטן כדי לחזק את חגורת הכתפיים ולתמוך בהתפתחותו המוטורית. זה נכון – אבל רק בזמן ערות!

ההמלצות הרשמיות של משרד הבריאות (נכון להיום, פברואר 2025) - קובעות שיש להשכיב תינוקות לישון רק על הגב כדי להפחית את הסיכון למוות בעריסה. למרות החשיבות של "זמן בטן" לחיזוק השרירים וללימוד הרמת הראש, זהו תרגול שצריך להיעשות רק כשהתינוק ער ובהשגחה. אפשר להפוך את ה"אימונים" למהנים בעזרת צעצועים שתציבו מול עיניו, מיקום נכון של המרפקים שלו, והפוגות בהתאם למאמץ.


כל התינוקות אוהבים מגע - לא בהכרח


המגע הוא כלי רב-עוצמה ביצירת חיבור וביטחון אצל תינוקות, אך לכל תינוק יש העדפות משלו. יש כאלה שזקוקים להרבה מגע רציף ומרגיע, בעוד שאחרים עשויים להיות רגישים מדי ולהעדיף גירוי עדין יותר. יש תינוקות שאוהבים חיבוקים עוטפים, ואחרים שעיטוף גורם להם לחוסר נוחות.

הדרך הטובה ביותר לדעת מה נכון עבור התינוק שלכם היא להקשיב לו ולשים לב לתגובותיו.

ועוד דבר - למרות שהמגע חשוב (מאוד! בעיקר עור לעור), אין צורך להחזיק את התינוק על הידיים כל היום והלילה. זמן על משטח פעילות למשל תורם גם הוא להתפתחותו, בדרך אחרת.


"את יודעת הכי טוב מה הילד שלך צריך" - לא תמיד!


האמת היא, שלרוב ההורים הטריים אין תשובות לכל השאלות מיד. הידע וההבנה של צרכי כל תינוק נבנים בהדרגה, דרך למידה, הכרות וניסיון. לכן, אין סיבה להרגיש אשמים אם לפעמים אתם מבולבלים, אם אתם לא מזהים מיד את הסיבה לבכי, או אם אתם מתקשים להחליט מה נכון לעשות.

תהליך ההיכרות עם תינוק חדש לוקח זמן. ההמלצה הכי טובה היא להקשיב לו, להיות סבלניים, ולברור את העצות שמתאימות לך ולו. ואם יש שאלות? תמיד אפשר לפנות להדרכה מקצועית אצלי וללמוד את "שפת התינוקות".


הנקה מרגיעה תינוקות - נכון!


מציצה היא פעולה טבעית שמרגיעה תינוקות, בין אם מציצה בהנקה או דרך מוצץ. בעת ההנקה, מופרשים הורמונים שמשרים רוגע ונחת, והתינוק נהנה מחום גופה של האם ותחושת הביטחון שהיא מעניקה לו בערסול. בנוסף, הקרבה הפיזית מחזקת את הקשר בין האם לתינוק ותורמת לתחושת ההיקשרות.


"כדאי להכניס תינוקות למסגרת מוקדם כדי שיהיו חברותיים" - לא נכון


בשנה הראשונה לחייו, עיקר האנרגיה של תינוקות מוקדשת לביסוס תחושת ביטחון בעולם החדש שאליו נולדו. חוויות מוקדמות הן אלו שמעצבות את תחושת האמון שלהם. תינוק שמקבל מענה לצרכיו באופן עקבי ורגיש, ירגיש בטוח, מה שיאפשר לו להתפנות ללמידה, חקר וסקרנות. לעומת זאת, תינוק שמטפליו אינם זמינים לו מספיק או שאינם קשובים אליו – עלול לפתח תחושת חוסר ביטחון בסביבה. לכן, בגילאים הצעירים, עדיף להתמקד ביצירת סביבה תומכת ומכילה, שתסייע לו בהתפתחות הרגשית והקוגניטיבית.

המשחק החברתי האקטיבי אינו רלוונטי לשנה הראשונה, משום שהיכולת לשחק יחד מתפתחת רק בהמשך. אין צורך למהר להכניס תינוק למסגרת מתוך חשש שזה ישפיע על יכולותיו החברתיות בעתיד – ההשפעה המרכזית מגיעה דווקא מהסביבה הביתית והקשרים הקרובים שנבנים בהדרגה. אם אתם מחליטים לרשום את התינוק למסגרת, ודאו שההחלטה מתבצעת מסיבות שמתאימות לכם ולצרכיו, ולא מתוך לחץ חיצונ



"אם את מרגישה קושי אחרי הלידה, את כנראה בדיכאון" - לא בהכרח


למרות שיש מודעות הולכת וגוברת לדיכאון אחרי לידה, חשוב לדעת שלא כל קושי רגשי לאחר הלידה הוא דיכאון. למשל, ישנה תופעה שנקראת D-MER (עצבות בהנקה), שבה נשים חוות עצב עמוק או חרדה רגעית בזמן שחרור החלב.

אם את מרגישה קשיים רגשיים, זה לא אומר בהכרח שאת בדיכאון, אבל זה כן אומר שכדאי לשתף, לבדוק ולדבר על התחושות שלך. תמיכה וליווי מקצועי יכולים לעשות הבדל עצום.


"כל התינוקות אוהבים אמבטיה" - לא מדויק


למרות שאמבטיה היא טקס מרגיע עבור חלק מהתינוקות, יש כאלה שחווים את המעבר למים כמאיים או לא נעים. אם התינוק שלך מתקשה להירגע בזמן הרחצה, אפשר לנסות להניח עליו חיתול טטרה בתוך המים כדי ליצור תחושת עיטוף, לוודא שהמים בטמפרטורה נעימה (בסביבות 37 מעלות), ולנהל את המקלחת בתנועות עדינות ושקטות.



לצד כל המיתוסים והאמונות, קיימות גם הנחיות מקצועיות שנועדו להדריך הורים כיצד לטפל בתינוק בצורה הטובה והאחראית ביותר. בכל הקשור לבטיחות ובריאות - אני ממליצה לקחת ברצינות את המלצות משרד הבריאות. בתחומים שאינם בטיחות או בריאות - זכרו שההנחיות הן לרוב רק קווים מנחים, ולא חוקי ברזל. ההמלצה הכי חשובה היא להיות קשובים לתינוק האישי שלכם ולצרכים שלו.

השתמשו בידע בצורה חכמה, שאלו שאלות, ואל תפחדו ללמוד תוך כדי תנועה. מזל טוב!


תינוק מתקלח. לא כל התינוקות אוהבים מקלחת


Comments


דברו איתי

WhatsApp_Gray_300x.png

עקבו אחריי ברשת החברתית

FB_1_300x.png
Instagram_300x.png
bottom of page