top of page
Image by Kelly Sikkema
Educational approach_300x.png

כתבות ומאמרים

Babys_1_300x.png
pedagogy_1_300x.png
parents_300x.png
Diapers_1_300x.png
Sleep_1_300x.png

מיתוסים על ניו-בורן : חלק א'

הורים טריים - ברכות על הולדת התינוק! אתם בוודאי נרגשים מהשינוי הגדול בחייכם ומוצפים במידע שמופץ ברחבי הרשת. כדי לעזור לכם להתמצא בכל התוכן הזה, מדריכת הורים, המתמחה בשפת התינוקות וגם ייעוץ שינה, מפריכה מספר מיתוסים נפוצים שתיתקלו בהם בקרוב.


אל תרימו את התינוק על הידיים שלא יתרגל
איור: הגר ורטהיים, עבור עיתון "הארץ" בו פורסמה הכתבה המקורית

כבר מעל 6 שנים שיש לי טור ב"הארץ" דיגיטל, על הורות וחינוך. הנה עוד אחת מהכתבות שלי שפורסמה שם. גרסתה המקורית באתר עיתון הארץ. גרסה נוספת שלה כאן:


“אל תרימו את התינוק כל הזמן, הוא יתרגל לידיים”

לא נכון עבור תינוקות רכים.

בחודשים הראשונים לחייו, תינוק אינו רוכש הרגלים אלא מסתגל לחיים מחוץ לרחם, שהם שונים מאוד ממה שהכיר. למעשה, תינוק זקוק לידיים, לחום הגוף, למגע ולעיטוף, כל אלו מספקים לו תחושת ביטחון ומכינים אותו לשלב שבו יוכל להרגיע את עצמו. בערך בגיל שלושה חודשים, המכונה גם “הטרימסטר הרביעי”, יש לשים לב יותר לזמנים בהם התינוק נמצא על הידיים ולבחור את אותם רגעים בתבונה. בכל שלב, אם התינוק רגוע, כדאי לאפשר לו להיות בעריסה או בעגלה כדי שיתרגל לסביבתו החדשה.


“תינוקות צריכים לבכות”

לא מניחים לתינוק לבכות בלי לפתור את הסיבה לכך.

בכי הוא הדרך של תינוקות לבטא צרכים – בין אם מדובר ברעב, עייפות, כאב או חוסר נוחות. התינוק אינו יודע לדבר, ולכן משמיע קולות שאם אינם זוכים למענה, הם מסלימים לבכי. לכל בכי יש סיבה, והמבוגר צריך לגשת אליו ולהבין את הצורך מאחורי הקול. בהתחלה קשה להבין את כל הצרכים של התינוק החדש, אך עם הזמן לומדים לזהות את דפוסיו האישיים. כאשר התינוק בוכה, חשוב לנסות לעזור ולא להתעלם. יש מקרים בהם תינוק ישמיע קולות שאינם מבקשים עזרה, כמו בזמן שינה, ולכן חשוב לדעת מתי התינוק באמת זקוק לכם.


“צריך להשכיב את התינוק לישון רק בחלונות שינה”

נכון אבל:

אמנם חלונות שינה הם זמנים אידיאליים לשינה, אך אין זה אומר שכל תינוק חייב להיצמד לטבלאות שינה. טבלאות מציעות אומדן כללי בלבד, ויש להן מגבלות. במקום להסתמך אך ורק עליהן, עדיף להתרכז בסימני העייפות של התינוק, כמו שפשוף עיניים, פיהוק או בהייה, וליצור עבורו סביבה נוחה לשינה.


“הפתרון לכל בכי הוא חלב”

ממש לא.

תינוקות בוכים לא רק מרעב, אלא גם מעייפות, כאב או גרפס תקוע. לכל מצב יש פתרון שונה – תינוק עייף זקוק לשינה, תינוק שסובל מגזים זקוק לתמיכה, ותינוק שיש לו גרפס יצטרך עזרה בהוצאת האוויר. חשוב ללמוד להבחין בין סוגי הבכי השונים ולהגיב בהתאם. זאת למרות שחלב אכן עשוי לנחם ברגעים קשים, במיוחד חלב-אם בהנקה. זה בסדר לתת לתינוק כאוב לינוק כמה שלוקים כדי שיתנחם מכאב בטן למשל. לפעמים היניקה הזו גם משחררת לו את מערכת העיכול ואם מדובר בגזים - השלוקים האלה עשויים לעזור. אבל אנא אל תפתרו כל סוג של בכי בארוחה.


“תינוק צריך לחכות בסבלנות”

שגוי.

בשלושת החודשים הראשונים לחייו, תינוק אינו מסוגל לפתח סבלנות או לדחות סיפוקים. הוא זקוק למענה מיידי כדי לבנות תחושת ביטחון ואמון בעולם. רק כאשר התינוק יגדל, ניתן יהיה להתחיל ללמד אותו מושגי סבלנות ודחיית סיפוקים.


“אם התינוק לא ישן ביום, הוא יישן טוב בלילה”

ההיפך הוא הנכון – תינוק שעייף יתר על המידה יתקשה להירדם בלילה. שינה במהלך היום היא חשובה ותורמת לשינה רציפה ועמוקה בלילה. בחודשים הראשונים, תינוקות עדיין לא מבדילים בין יום ללילה, ולכן הם זקוקים לשינה גם בשעות היום.


“גרפסים יש רק אחרי האוכל”

זהו מיתוס נוסף שצריך להפריך.

תינוקות יכולים לבלוע אוויר לא רק בזמן הארוחה, אלא גם במהלך היום, כשמשנים תנוחה או בוכים. לכן, חשוב לעזור לתינוק לשחרר גרפס גם במקרים נוספים ולא רק אחרי האכלה.


“מיטת התינוק צריכה להיות מלאה במוביילים וקישוטים כדי שלא ישעמם לו”

לא נכון. זה צורך של ההורים, לא של התינוק.

בסביבת השינה של התינוק, מומלץ דווקא למעט בגירויים ולהתמקד ביצירת סביבה בטוחה ונעימה לשינה. חפצים מיותרים במיטה יכולים להיות מסוכנים, ולכן יש לעקוב אחרי הנחיות משרד הבריאות לשינה בטוחה. את המוביילים והבובות הצבעוניות השאירו לשעות העירות.


“התינוק ישן טוב יותר על הבטן”

נכון, ובדיוק בגלל זה זה מסוכן. שינה על הבטן עלולה להקשות על התינוק להתעורר במצבים מסוימים ולכן לא מומלצת (זאת עפ"י המלצות משרד הבריאות נכון ל 2024). על פי המלצות משרד הבריאות, יש להשכיב את התינוק לישון על הגב כדי להקטין את הסיכון למוות בעריסה. אל תשחקו עם זה.


“לישון כמו תינוק”

ובכן, למעשה, שינה של תינוקות מאופיינת במחזורי שינה קצרים וביקיצות רבות. תינוקות מתעוררים לעיתים קרובות, בין היתר בגלל גזים, גרפסים או חלב שלא עוכל היטב, וזה חלק טבעי מההתפתחות שלהם. אז אם השינה של תינוקכם מופרעת וקלה לפעמים - אל תחשבו שמשהו לא בסדר איתו.


חשוב לזכור שכל תינוק הוא ייחודי, והמידע הקיים נועד לספק קווים מנחים ולא כללים נוקשים. הקשיבו לתינוק שלכם ולמדו להכיר את צרכיו האישיים. התייעצו עם אנשי מקצוע לפי הצורך, אך תמיד שמרו על רגישות וגמישות בטיפול. אני משריכת הורים שמתמחה בגיל הרך, מנחה הורים בייעוצי שינה ובהדרכות שבהן אני מלמדת את שפת התינוקות. אלו כלים שיכולים לעזור מאוד להבין מה כל תינוק אומר ומתי, ובהתאם - לתת לו מענה. יותר בטחון, פחות בלבלול.

Comments


דברו איתי

WhatsApp_Gray_300x.png

עקבו אחריי ברשת החברתית

FB_1_300x.png
Instagram_300x.png
bottom of page