top of page
Image by Kelly Sikkema
Educational approach_300x.png

כתבות ומאמרים

Babys_1_300x.png
pedagogy_1_300x.png
parents_300x.png
Diapers_1_300x.png
Sleep_1_300x.png

בדק בית: מה נרצה לשנות בהורות שלנו בשנה החדשה?

כמה פעמים מצאנו את עצמנו מתוסכלים כי ההורה שרצינו להיות לא מתיישב עם ההורה שאנחנו בפועל? למה זה קורה ואיך אפשר לדייק את ההורות שלנו בהמשך? כתבה שהתפרסמה במקור ב"הארץ"


זהו תקציר הכתבה המקורית. מומלץ לקרוא את המקור שפורסם ב"הארץ" :



"מה זה הבית הזה?!" / "לא ככה דמיינתי את המשפחה שאבנה" - משפטים שרצים לנו לפעמים בראש כשאנחנו לא מצליחים להגשים את החזון ההורי שכל כך רצינו.

אנחנו מנסים לצרוך תוכן על הורות, ליישם טיפים שקופצים לנו ברשת החברתית, הולכים לסדנאות הוריות ובכל זאת זה לא עובד. יש פער גדול מדי בין הבית שהיינו רוצים לבנות לבין איך שהילדים שלנו מתנהגים, או גרוע מזה - איך שאנחנו מתנהגים כהורים שלהם. למה זה קורה ומה הם שני העקרונות שצריך לזכור בחינוך ילדים כדי להצליח במשימה?


1. ילדים מגיבים לנו ולא הפוך הרבה פעמים אנחנו טוענים שהילדים שלנו לא יודעים להתמודד עם גבולות, או לא מפנימים ערכים. אנחנו מפנים אצבע מאשימה אליהם וטוענים שאצלם הבעיה. אנחנו מגיבים להם בענישה או בחמלה, ובכל מקרה אנחנו לא מצליחים לשנות את התנהגותם. הבעיה היא בבסיס תפיסתנו: אנחו צריכים להפסיק לטעון שהילד "לא מקשיב" / "לא מפנים" / "לא מגיב", כי לא הוא זה שצריך להגיב לנו, אלא אנחנו אלה שמגיבים לו. הוא חווה את התגובה נו ובעקבותיה מעצב את האישיות שלו. ככה נבנים יחסים בין הורה לילד מגיל ינקות ועל הבסיס הזה נרקמת מערכת היחסים כולה לאורך שנות הבגרות. זה מתחיל במקרה (ילד תולש עלים מעציץ), כלומר, יוזם פעולה, ואנחנו מגיבים לו (כועסים / מרחיקים אותו). הילד מפנים את הקשר בין הפעולה שעשה לתגובה שזה גרר, ומחליט (לא במודע) האם משתלם לו לחזור עליה או לא. עודף תשומת לב (גם אם היא שלילית) נתפסת בעיני הרבה ילדים כתגובה שמשתלם עבורה להמשיך בפעולה. חשבו עם עצמכם האם מה שאתם עושים מלבה את התנהגות הילדים או מכחיד אותה. שנו את התגובה בהתאם לצורך.


2. מודלינג (דוגמא) בכל רגע נתון הילדים לומדים מאיתנו, ובעיקר כשאנחנו לא זוכרים את זה. שימו לב לתגובות שלכם כשנופלת לכם מהיד כוס ונשברת (האם אתם מסננים דברי עלבו כלפי עצמכם ובכך מלמדים את הילד שטעויות אינן לגיטימיות?)


חזון הורי

לפני שתחשוב איך לחנך את הילדים השקיעו זמן בלגבש עם עצמכם את רשימת הערכים שתרצו להקנות להם. זה נשמע לוגי מדי אבל הכלי הטכני הזה עושה סדר בהרבה בתים שלא ברור בהם החזון ההורי. חשבו איזה מבוגר הייתם רוצים שילדכם יגדל להיות, ואיזה מיומנויות היתם רוצים להקנות לו? מתוך השאלות האלה קליותר לגזור פעולות שנוגעות ל"איך" משיימים את זה.

הדרכת הורים עוזרת בדיוק לזה.


הכתבה המלאה והמקורית התפרסה ב"הארץ" בטור שלי "הרהורים וילדים". אפשר לקרוא אותה שם ולהבין בהרחבה את הדברים המלווים בדוגמאות ובהסברים.

Comentários


דברו איתי

WhatsApp_Gray_300x.png

עקבו אחריי ברשת החברתית

FB_1_300x.png
Instagram_300x.png
bottom of page