בתקופה האחרונה מדברים הרבה על חוסן רגשי/נפשי. מי שחסין אינו רגיש? מה זה בכלל אומר? ואיך מפתחים חוסן כזה אצל הילדים שלנו? כתבה חדשה על זה
ובכן, אם אנחנו רוצים לגדל ילדים שמסוגלים להתמודד עם משברים ואתגרים, מבלי להתמוטט נפשית, אלא תוך כדי שהם מנהלים את עולמם הרגשי בשליטה וביעילות - עלינו ללמד רגע אי מטפחים בקרבתם חוסן רגשי.
להיות חסין נפשית/רגשית אין הכוונה שכלום לא עובר דרכינו, או איננו רגישים. זה רק אומר שאנחנו יודעים להתגבר על קשיים, סומכים על המסוגלויות שלנו לנצח אתגרים, ומצליחים להתנהל ביעילות גם בעיתות מצוקה או קושי.
היכולת הזו היא גם תלויית אופי, אבל היא גם נלמדת. וזה אומר שאנחנו כהורים ומחנכים יכולים לפתח אצל ילדינו את החוסן הרגשי שלהם.
זוהי יכולת חשובה, עד כדי כך שמשרד החינוך מקדם אותה מאוד בשנים האחרונות, ומתייחס אליה בתכניות כישורי חיים בביה"ס ובגנים. עיינו בפורטל משרד החינוך שתמצאו שם הרבה חומר מקצועי ורעיונות לפעילויות על זה.
בכתבה שלי שעלתה היום ל"הארץ" , בטור שלי "הרהורים וילדים, אני מרחיבה בשאלה "מה יכולים הורים לעשות כדי לטפח חוסן רגשי בקרב ילדם?".
תימצתתי כאן את הנדבכים שבונים חוסן רגשי, ושיש לנו השפעה עליהם.
בכתבה המלאה יש פירוט נרחב ודוגמאות של מה כדאי לומר, מה כדאי לעשו תאו לא לעשות, כדי לשכלל כל אחד מהם.
ממה מורכב חוסן רגשי ואיך מטפחים אותו?
כישורים רגשיים וחברתיים טובים (היכולת לרכוש חסרים, להצטרך לקבוצה, להסתדר בחברה, להתגבר על הפסד או כישלון, לעזור ולהיעזר. כל אלו תורמים לתחושת שייכות, שמקנה ביטחון, ותחושת מסוגלות להסתדר ולהסתגל)
קשר חזק עם ההורים (קיום יחסים קרובים ובטוחים עם הורה שמהווה עוגן תמיכה ועידוד לילד - הוא בסיס חשוב בפיתוח חוסן רגשי כי מייצר בטחון ומשענת).
התמודדות עם אתגרים (הכוונה היא לחשיפה לאתגרים, לתסכולים מנונים, והיכולת להתגבר עליהם. ככל שהשריר הזה מאומן יותר - ילד נעשה מחושל יותר וחסין יותר לקשיים. חשוב כאן לא לעמיס על ילדים קשיים מבויימים בכוונה. די באתגרים האותנטיים שהחיים מזמנים כדי ללמוד מהם. רק חשוב שלא למזער אותם ולא לפתור אותם עבור הילדים, אלא לעזור להם להתגבר עליהם כדי להתחזק וללמוד).
ויסות רגשי (יכל שיודע לזהות מה הוא מרגיש, יודע לשיים זאת במילים נכונות ולהביע את זה בצורה מותאמת וברורה - הוא ילד שיודע לנהל את עולמו הרגשי. זוהי יכולת משמעותית בבניית חוסן).
אני מזמינה לכתבה המקורית (הגישה אליה היא בחינם). היעזרו בדוגמאות ובמחקרים שצירפתי לשם כדי ללמוד איך לטפח חוסן רגשי אצל ילדיכם.
Comments